Referat medlemsmøte 31/5 2022 Vaterland og Abelon

Referat medlemsmøte 31/5 2022 Vaterland og Abelon

Publisert av Karin E. Arnesen den 03.06.22.

Om medlemsmøtet generelt

Vi har ikke vært så mange på et medlemsmøte tidligere. 47 sjeler møtte frem i 2. etasje på Asylet i et lokale som nesten ble i minste laget. Det ble godt og varmt etter hvert. Ny styreleder, Gunnar Flø Guttulsrød, ønsket velkommen og presenterte foredragsholderne. 

Karin Arnesen, nestleder, informerte om byvandring Grønlandskvartalet 14/6 og gatevandring Enerhaugen-Grønland kirke 16/9. Se kalender i lagets hjemmesider for mer detaljer. For 2. halvår blir det besøk på Tøyen hovedgård/Botanisk hage, vi planlegger historielagets egen dag 24/9, byvandring 28/9 i samarbeide med organisasjonen «Murbyen Oslo», besøk og foredrag på Brannmuseet i Grønlandsleiret og 22/11 jødisk historie i bydelen vår. Det var også gjennomgang med status på ulike prosjekter, bl.a. om arkivet etter Sportsklubben Sterling (stiftet 1919) som idrettshistoriegruppa arbeider med.

Foredraget om syndens pøl og Abelone-saken.

Det ble et interessant foredrag i form av en samtale mellom de to foredragsholderne. Zara Vigardt er kulturhistoriker og spesielt interessert i det kriminelle miljøet i Vaterland og Geir Tandberg Steigan, er forfatter som har skrevet både om arkitekturhistorie og har en spesiell forkjærlighet for kart generelt og Vaterland spesielt. Det er skrevet mye om emnet og det har oppstått mange myter, men våre foredragsholdere hentet sitt stoff i stor grad fra de offentlige arkivene og hadde funnet frem mange ukjente bilder.

De tok oss gjennom områdene Vaterland og Fjerdingen med diverse foto og generell historie, men det var særlig året 1893 som hadde fanget deres interesse. Det året skjedde 3 store kriminelle saker som fikk stor mediaoppmerksomhet og som til og med medførte flere større opptøyer i Christiania. Borgerne ble for alvor klar over forholdene i byens slumstrøk. Det var saken fra Fjerdingen om «Lure-Jens» som ble tatt av dage, men den angivelige drapsmannen ble ikke dømt siden man mente han handlet i nødverge. På den andre siden av byen ble frøken Fougner anklaget for mishandling av barna på sitt barnehjem og heller ikke hun ble dømt da man mente «hennes onde gjerninger egentlig var godt ment». Men den saken som fikk størst oppmerksomhet og mest etterspill var saken om Abelone.

Abelone Constance Christensen holdt hus med sin mann Lauritz Christensen i Karl XII’s gt 27. Hun kalte selv etablissementet bl.a. for en delikatesseforretning, men det var liten tvil om at her foregikk det både prostitusjon og bondefangeri. Hun skal ha vært en flott, stor og ferm dame med stort lyst hår, flotte silkekjoler og var i stand til å håndtere de fleste mannlige gjestene. Den respekterte bonden fra Ringsaker, Nils Gulbrandsen Kinde, var på bytur og lot seg invitere inn på litt å drikke. Han lesket seg også i forkant så helt edru var han vel ikke. Men etter diverse drikke, besøk i privaten og enda litt mer drikke kom det til håndgemeng. Bonden på bytur hadde tatt med seg pistol for trygghetens skyld og det endte med at Abelones mann Lauritz ble skutt og døde til tross for at han neppe hadde «angrepet» Kinde.

Det ble rettsak og vitneforklaringene sprikte like mye som de ble endret underveis. Bonden Kinde med sin bakgrunn ble holdt mest troverdig og ble frikjent fordi det ble ansett som nødverge. Derimot grep politi og påtalemyndigheter anledningen til å stille Abelone og hennes «hus» for retten – og hun ble dømt til 15 dagers fengsel for rufferi (hallikvirksomhet). (Foto til venstre fra Karl XII's gt 15 hvor Abelone også skal ha holdt hus. Foto Johannes Markus holmsen ca 1915. Oslo Museum).

Det ble en frodig fortelling om livet i områder for 130 år siden, områder som ikke lenger eksisterer. Dette er jo bare et lite utdrag fra foredraget, men den som vil lese mer om denne saken kan kjøpe boken av Bernt Roughtvedt, «Saken om Abelone», eller låne den på Deichman. Det finnes også mye stoff på nettet, men mye er myter.

Gave – litografi fra Enerhaugen

Før møtet fikk historielaget en hyggelig overraskelse.  Medlem i historielaget, Kåre Hansen, overrakte et litografi han hadde kjøpt på loppemarked. Det var fra Enerhaugen og et av styremedlemmene kunne fortelle at motivet var fra Stupinngata. Vi må finne ut mer om dette bildet og finne en passende plass for det. Mer siden.

Tekst: Karin Arnesen/nestleder

Foto fra møtet: Sigurd Johansen/styremedlem.