BRØDRENE OTTESENS CHOCOLADE & BONBONFABRIK
- var en av landets første og største sjokoladefabrikker. Den startet på Bryn, var en periode på Grønland før den endte ved Akerselva i et bygg som fortsatt står, og som inntil for få år siden fortsatt hadde firmanavnet synlig i fasaden til tross for at fabrikken ble lagt ned i 1913.
Brødrene Ottesens eftf. Dampchocoladefabrikk
Norsk sjokolade-industri skal ha startet med Carl Kraffts fabrikk, startet i 1852 med franske dampdrevne maskiner. Dampen hadde ikke mer med sjokoladen å gjøre enn at den ble brukt som drivkraft i blandemaskiner i fabrikken. Bruken av damp-begrepet var først en nedsettende karakteristikk fra håndverkere, i dette tilfellet "dampsjokolade" som et mindreverdig produkt enn god sjokolade. Etter hvert ble damp brukt mer positivt som uttrykk for noe moderne.
Aftenposten, 3. mars 1879
Moderne og utenlandske forbilder brukte to brødre som ankom Christiania i 1879 til gangs da de skulle etablere seg med ny fabrikk som ble den første seriøse konkurrenten til Krafft: Brødrene Ottesen kunngjorde i en stor annonse i Aftenposten 3. mars 1879 at de hadde startet fabrikk på Bryn med produksjon av sjokolade og sjokoladebonbons. I annonsen slo de fast at de kunne by på sjokolade etter "nyeste methode" ettersom de begge hadde arbeidet ved en av "Paris's første fabriker."
De to brødrene Ragnvald "Edgar" (1853-1918) og Hallfred (1855-1898) tilhørte en stor barneflokk av jernverkseier Ottesen på Eidsfoss Jernverk, Jacob Ottesen. De fikk begge polyteknisk utdannelse i Tyskland i 1870-årene, hadde altså praktisert i Frankrike, og kom til Oslo omkring 1879 og startet Brødrene Ottesens sjokolade og bonbonfabrikk på Bryn.
Foto: Szacinski / Oslo Museum, Fabrikklokalene på Grønland, Mandalls gata 12, i 1898
Hallfred Ottesen trakk seg fra kompaniskapet etter få år, og dro tilbake til Frankrike, der han drev som forretningsmann til han døde. Storebror Edgar fikk en ny kompanjong i 1886, en skipsfører fra en rederslekt i Halden, Christopher Faye Moestue (1856-1919). Av ukjente årsaker ble hele fabrikken overdratt til Moestue i 1891, som drev den videre som "Brødr. Ottesens Eftf." Fabrikken lå da på Grønland. I 1897 overtok han et nytt fabrikkbygg ved Akerselva, tegnet av arkitektene Ekman og Smith, som også tegnet det karakteristiske Indigo-bygget med buet fasade som fulgte svingen i elva litt lenger opp.
Edgar Ottesen hadde startet en ny Ottesens sjokoladefabrikk samtidig som Moestue hadde overtatt brødre-fabrikken i 1891. Ottesens nye fabrikk og agentur ble startet i Thorvald Meyers gate 74, hvor fabrikken hadde hatt kontor og utsalg. Her ble et stort fabrikk-kompleks oppført i årene frem mot det som skulle bli et gigantisk eiendomskrakk og krisetid i Kristiania i 1899. Trolig hadde Edgar Ottesen vært med på spekulasjonene, for han gikk også konkurs i 1899, og var med det ute av sjokoladebransjen for godt. Hans tyske hustru flyttet tilbake til Tyskland sammen med datteren.
Moestue overlevde krisen rundt 1899, og fortsatte å drive fabrikken ved Akerselva til 1912, da han solgte det til et nytt interessentselskap med Mogens Christensen som disponent. Også det nye selskapet het Brødr. Ottesen, og de nye eierne forsøkte med nytt utstyr å få ny lønnsomhet i fabrikken med noen nye produkter. Dette lyktes ikke, og i juli 1914 kunne Aftenposten melde at de nye eierne hadde gitt opp å få til lønnsom drift, og bestemt seg for å legge ned. Bygningen ble solgt, og det som var brukbart av maskiner og utstyr ble kjøpt av Freia, som var i stadig ekspansjon både på Rodeløkka og i utlandet.
Med det var en av hovedstadens første og største sjokoladefabrikker ute av historien - bare navnet malt i fasaden ved Akerselva ble stående i nesten 100 år til.
Tekst: Dag Andreassen, Norsk Teknisk Museum
Dette er kopi av en side fra industrimuseum.no. Gjengitt med tillatelse fra Norsk Teknisk Museum. Vil du vite mer om tidlig norsk sjokoladehistorie er dette en artig link.