PÅ BOTSEN – eller omkring

Lenge tenkt å ta meg en tur rundt Botsfengslet så da passet det jo bra å starte på Galgeberg. Her førte en av hovedveiene nordfra ned til både gamle Oslo og senere Christiania så i stedet for et skilt med Velkommen til Oslo/Christiania ble det laget et rettersted med en galge - til skrekk og advarsel. Og galgen kan du faktisk se på et kart fra 1797, rett foran G’en i Galgeberget, om du klarer forstørre det litt.

Sistemann til å miste hodet var Anders Flatebydalen og skarpretter/bøddel var Anton Lædel som for øvrig også var snekker. Han avsluttet saken resolutt. Med ett hugg var det gjort. Sjekker man 1881 i dag er det mange som heter Flateby og Ledel, men ingen Flatebydalen. Mon tro om det finnes etterkommere? Bak haugen ligger et fredet og pent lite hus fra 1750, en slags servicebolig til retterstedet som innlosjerte båe bøddel og forbryter. I vindu i 2. etg har noen plassert et hode som ser passe skummelt ut.

Litt lenger oppe i Strømsveien finner du kafé Galgen, «hvor folk har hengt på Galgen i århundrer», som de sier på nettsidene sine.

Helt øverst i Åkebergveien ligger to herskapelige hus. Åkebergvn 23 (lys gul bygning) ble oppført for Thora Roscher i 1876. Det ble senere et barnehjem for tuberkuløse og så sent som i 1960 bodde det 68 barn der. Jeg har truffet en kar på min alder som bodde et helt år der som liten på 50-tallet. Det andre herskapelige huset kalles Store Munkengen (lys rosa) og bygget i samme perioden av Peder Olsen som eide Jordal Teglverk. Begge er i dag barnehager. Det slår meg etter som jeg rusler rundt at over hele Oslo er gamle, historiske bygninger modernisert og gjort om til barnehager. Disse småttingene vokser altså opp mitt i kulturhistorien. Ikke dårlig. Funnet et sort/hvitt bilde som viser disse to villaene rundt 1890.

Tuslet videre sørover langs muren til Botsfengslet. Da går man gjennom Klosterenga park som jeg knapt nok har hørt om. Det er blitt en skulpturpark hvor kunstneren Bård Breiviks Citadell-utstilling danner grunnlaget. Ble litt imponert når jeg leste han har vært utstilt i Guggenheim museet i New York. 300 tonn sten er brukt til skulpturer og murer. Store deler av de gamle stenblokkene skriver seg fra Albert Speers, Hitlers arkitekt, bestilling av sten til byggeprosjektet det nye Germania.

Det er gravet en stort hull oppe ved Galgeberg og det er meningen av den gamle Hovinbekken skal opp og frem i lyset og renne gjennom parken i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng. Det blir sikkert fint, men nå tidlig på våren så det ganske slitent ut. Og siden det er mange gamle, store trær i parken blir det lite lys til grønne plener under. Men med en entusiastisk gjeng i Klosterengas venner kan det bli fint. På venstre side ligger det gamle leiegårder langs Schweigaardsgate som det var meningen skulle bli østkantens Frogner. Gavlveggene er blitt et galleri av grafitti.

Den massive «nye» fengselsmuren rundt Botsen gjør ikke området noe særlig mer lystelig. Men litt lenger ned endrer muren seg til en flott gråsteinsmur langs den eldste delen av Botsfengslet. I forkant og ned mot Grønland ligger Botsparken/Grønlands park med et eget, flott lekeområde for mindre barn. Det ble oppgradert for et par år siden og før var det tilholdssted for «fylliker» som det blir sagt lokalt. Fra Grønlandsleiret fører en gammel allé opp mot den gamle hovedporten. Hvem husker ikke starten på filmene om Olsen-banden da Egon kommer ut porten og snuser på friheten opp mot den blå himmelen før han tar seg en blås. Ikke dårlig at allén i 2017 derfor fikk det offisielle navnet Egon Olsens allé.

Den eldste delen ble bygget på 1840-tallet etter datidens mest moderne prinsipper, «Philadelphia-systemet». Fengslet skulle administreres ut fra et sentralt punkt hvor man kunne overvåke alle bygningene. Fangene ble isolert og skulle ikke utsettes for mer forherdede forbrytere. Men fordi man ble isolert ble også straffen noe forkortet i forhold til i andre fengsler. Også her vandret pappas halvbror, Aksel, ut og inn en periode, men etter en stund overført til tvangsarbeidsanstalten Opstad på Jæren, eller Gjedder’n som den ble kalt. Der tilbragte han til sammen ca 14 år innesperret – for løsgjengeri! 30 år etter at Botsen ble bygget ble det reist et tilbygg hvor isolasjons-ideen ble videreført, en kirke hvor fangene fikk enmanns-båser.

På nabotomten til Botsen holdt Christiania Aktie-Ølbryggeri til og i 1933 var det slutt med tappingen av bayerøl da hele fabrikkområdet ble gjort om til fengsel. Satt du inne på den gamle avdelingen var du på Botsen, avd A, men satt du på den «nye» var du på Bayer’n. Den gamle avdelingen er fredet, men den nyeste er Oslo Kretsfengsel og i bruk fremdeles. Nå er det snakk om å få bygget nytt på Bredtvet kvinnefengsels område og bydelen ønsker at NRK skal flytte inn i stedet.

Jeg er fascinert av dette anlegget som rommer så mye historie fra arkitektur-historikk til strafferetts-historikk. Nylig leste jeg at bl.a. Marcus Thrane satt fengslet her mens hans kone Josephine hadde et krypinn i huset ved siden av Grønland Brannstasjon. Men det er en annen historie 😉. Jeg har søkt om å få komme meg inn i den eldste delen, men fikk avslag av sikkerhetsmessige årsaker. Så nå vet dere det - at jeg utgjør en sikkerhetsrisiko. Blir det en ordning med nytt fengsel et annet sted så kan kanskje noen kjøre meg en tur rundt der i rullestol en dag i fremtiden.

Jeg er nesten rundt Botsen og rusler fra Grønland kirke oppover igjen langs Borggt. forbi den gamle Grønland skole/Husmorskole, Deichmann og tar opp til høyre i Åkebergveien. Da har man på høyre side det «nye» politihuset som er et monster av en bygning. Men Åkebergveien er «nyoppusset» så der blir det fint med grøntanlegg mellom veien og muren. Den nyeste inngangen til fengselet ligger der både ruvende og anonym, men jeg får igjen hyggeligere assosiasjoner til Olsen-banden. I sidegatene til venstre ble det for noen år tilbake plantet trær som nå sto i full blomst. Innimellom de gamle leiegårdene har de klart å klemme en moské med fargerike steinfliser, visstnok påkostet av et eller annet autoritært muslimsk land eller menighet. Ikke vet jeg, - det er så mye fake news i våre dager.

Tilbake til utgangspunktet Galgeberg der man mener at det egentlige retterstedet lå. Det ligger på oversiden av det nåværende berget og e markert med en flaggstang! Da OBOS gravde og bygde her i 1933 fant de diverse skjeletter og kroppsrester begravet, trolig etter de som var henrettet. Det var kaldt så kaffe og kaker ble inntatt i heimen i litt lunere omgivelser.

 

Kilder: oslobyleksikon.no, Wikipedia, lokalhistoriewiki, snl m.m. Foto: Digitalmuseum og privat.

Oslo, april 2020/Karin Arnesen, nestleder i historielaget