I forbindelse med ryddingen i et dødsbo fant jeg en bokserie jeg kjente igjen fra mine foreldre. I mellomkrigstiden kjøpte man en serie med bøker av ulike forfattere. Alle bøkene skulle ha samme fine og like skinnrygger med bokstaver og pynt i gull. Serien kunne kjøpes på avbetaling eller man betalte for ett og ett bind etter hvert som de utkom. Øynene mine falt på en bok med tittel «Asylet» og forfatter var Elias Kræmmer. Kunne dette handle om vårt Asyl på Grønland? Joda, ganske riktig. Jeg fikk med meg boken, har endelig fått lest den og det var en morsom opplevelse.
Historien starter på 1850-60 tallet og handler om Veslethias som flytter inn i portnerboligen sammen med far og mor. De har måttet selge familiegården på Hadeland og livet på Grønland blir heller ikke greit med vidløftig far og saktmodig mor. Vi får en beskrivelse av de som bor på Asylet og miljøet rundt om i området. Det er den strenge bestyrerinnen Overvin, den milde gartner Minde, mor Kjølstad som spår i kort og kaffegrut og hennes jenteglade skreddersønn som etter hvert avanserer til hoffskredder. Man får et godt innblikk i de harde livsvilkårene menneskene i dette området levde under, men som i alle gode populærromaner går det ganske bra til slutt.
Det er morsom lesning siden det er lett å kjenne seg igjen i området. Grønland kirke er ennå ikke bygget så Gamlebyen kirke er stedet for dåp og begravelser. Apoteket Hjorten er nevnt og her holder «Dattera til Hagen» til i dag. Enerhaugen Samfund som ble revet på 1950-tallet og lå der hvor Villa Enerhaugen ligger i dag. Gunnerius Pettersen som åpnet i Storgata i 1854 og ellers refereres det bl.a. til både Mangelsgården, Smalgangen og Pellerinfabrikken som startet produksjon av margarin i Jens Bjelkes gate. Til og med historien om laksebonden fra Lærdal har kommet med. Laksebonden ble «bondefanget» og drept. De som drepte han, Simonsen og Priess, ble offentlig henrettet i 1864 og senere gravlagt på Tøien kolerakirkegård. Det var den kjente skarpretter Samson Isbergs siste oppdrag.
Akerselva er omtalt i flere sammenhenger, bl.a. at ungene hoppet på isflak. Jeg husker å ha blitt fortalt at min mormor, som bodde i Bredgaten som barn, nær hadde druknet i Akerelva. Men hun hadde et stort skjørt som gjorde at hun fløt lenge nok til at hun ble berget.
Men hvem var Elias Kræmmer?
Det viser seg å være et pseudonym for Anton B. Nilsen (Anthon Bernhard Elias Nilsen) født i 1855 i Svelvik, Vestfold og død i 1936. Han etablerte seg som trelasthandler og satt også på Stortinget. Da han var 6 år døde hans far og moren fikk etter litt tid ansettelse som bestyrer for «Grønlands børneasyl». Hans første bok utkom i 1894 og det ble etter hvert en lang rekke bøker. Fattigfolk i hovedstaden var ofte hovedpersoner i bøkene hans. Foto til venstre fra 1930 av Anders B. Wilse.
Han var en dyktig forretningsmann (derav navnet Kræmmer) og virksomheten omfattet etter hvert trelast, tremasse, cellulose, brann- og sjøforsikring. Selskapet eksisterer den dag i dag som Anthon B Nilsen AS, Rådhusgt 27, Oslo og du har sikkert sett navnet på fasaden når du passerer huset på hjørnet av Rådhusgt og Rosenkrantzgt. Foto til høyre: Rådhusgt 27. Chris. Nyborg.
Og hvor var boken trykket?
Forlaget var Gyldendal, men boktrykkeriet var Emil Mostue AS. Dette var en stor arbeidsplass med adresse både i Nordbygaten og Heimdalsgaten. Min egen mor arbeidet der en kort periode. Hennes onkler og flere søsken arbeidet der i en mannsalder.
Jeg får si som Gro Harlem Brundtland: «Alt henger sammen med alt.» Du kan låne boken på Deichman og du finner den sikkert også i et antikvariat, - eller kanskje du finner et eksemplar i bokhyllen din.
Oslo, feb. 2021/Karin Arnesen, nestleder