Julehilsen 2024

Publisert av Karin E. Arnesen den 17.12.24.

Historien om tegner Otto Johannes Moe (1877-1954)

Nisser på julekort, i julehefter og på julekalendere kom for alvor sent på 1800-tallet. Det skapte et marked for kunstnere, både berømte, kjente og de mer beskjedne av dem. En av dem som var aktiv i denne perioden og utover på 1900-tallet er kunstneren Otto Johannes Moe. Han bodde en periode av sitt liv i vårt område.

         

Diverse kort fra ulike perioder. Englebilder, liten pike med liten julegris, julenissen kommer med luftballong og Mikki Mus hengende i en snor og nisser som råkjører med bil.

Otto Moe (1877-1954) leverte tegninger til julehefter og en mengde blader. Blant dem var Norsk Familie Journal, Ship O’Hoi og Illustrert Familieblad. Ale svært populære blader i sin tid. I sistnevnte hadde han helsides tegneserier med stoff fra eventyr. Postkortene til Moe har mange forskjellige signaturer. Han brukte også navnet Hveem, et gammelt familienavn fra Toten. Motivene hans er svært ulike og vitner om politisk engasjement, god fantasi og sans for barn. Nissene hans er ofte små sammen med store mennesker, og noen kort har tekst på esperanto. To av nissekortene finnes dessuten på frimerker.

Men han var ikke den eneste i familien med kunstnertalent. To av brødrene tegnet også. Carl Johan Moe kalt seg landskapsmaler og Christian Magnus Moe kalte seg tegner. Otto kalte seg som regel illustratør.

Otto ble født i romjulen 1887 i Kristiania og døde i Bærum i 1954. Foreldrene kom fra Toten og de fikk etter hvert en stor barneflokk hvor Otto var nr. 5. Han fikk undervisning på Statens Håndverk og Kunstindustri skole og under Christian Krohg, men måtte slutte siden han trengte å tjene penger. Han skal ha vært 25 år før han fikk sin første tegning på trykk i Folkebladet.

         

Forsiden på Norsk Familie-Journal i 1910, forsiden på barnebladet Magne i 1917, tradisjonell julenisse og julefrimerker med Ottos tegninger som kom ut i 1992.

I september 1899 gifter han seg med Thora Petronelle Olsen. Otto oppgir at han er lagerbetjent og at hans far er skredder. De bor i Ruseløkkveien 20. Thora er tjenestepike og hennes far er frisør. Hun bor i Bernt Ankers gate 5. Ikke lenge etter blir Arnljot født, og de flytter til Hagegata 3 på Tøyen. 2 år senere kommer Leif til verden og da har de flyttet til Tøyengata 20, 3.etg. – en gård som står der fremdeles. Der blir Erling født året etter, Frithjof i 1905 og så en jente, Ingeborg i 1906.

Otto har ulike jobber samtidig som han tegner. Lagermann v/steinindustri og elevatorfører før han rundt 1910 kaller seg tegner. I folketellingen februar 1910 står det at hans kone Thora ligger på Ullevål sykehus og i mars blir han enkemann 33 år gammel – med 5 barn, den eldste 10 år. I juni ser han at dette ikke går. Han kontakter Fattigvesenet og to av guttene blir såkalt «utsatt» på landet. Leif til Nannestad og Fritjof til Nittedal. Ingeborg ser det ut som havner hos noen i Thoras familie i Urtegata 48.

Men Otto treffer tidlig i 1913 Hilda Mathilde Bjørndal Olsen, 19 år og hvis far er styrmann. Hun flytter inn til han i Tøyengata 20, blir gravid og så gifter de seg i juni samme år i Johannes kirken. *) De får 2 gutter sammen, Knut Lykke og Ove Jørgen, og i 1915 flytter de til Waldemar Thranes gate 46.

Tidlig på 1920-tallet bygget Otto Moe et hus, som han kalte «Moestua», på Jar i Bærum. Til å begynne med leide han ut annen etasje til kunstner og postkorttegner Finn Krafft (1895-1967). Her ser det etter hvert ut som Otto klarer å samle familien igjen.

      

Moe-familiens hus "Moestua" i Bærum, Laila-parfyme og selvportrett.

Men hvordan gikk det med dem alle sammen? Det vet vi faktisk litt om. Otto selv bodde i Bærum til sin død. Hans kone nr. 2 døde i 1971, også i Bærum. Tre av sønnene fra første kull dro etter hvert til Chicago i USA, hvor de etablerte gartnervirksomhet under navnet Moe Brothers. Sønnen Leif skal i tillegg ha vært bokser. Ove Jørgen ble skuespiller, Knut Lykke ble også gartner og en flink ishockey-spiller. Knut Lykkes barnebarn, Geir Ness, har etablert en parfyme serie oppkalt etter sin mor Laila. 

– Og Otto Johannes Moe har etterlatt seg en stor samling tegninger som postkort, tegneserier og diverse illustrasjoner, bl.a. kan du i dag finne et nisse-maleri på Frognerseteren Restaurant.

      

Maleri på Frognerseteren Restaurant og selvportrett. Familien Moes gravsten på Haslum.

*) Johannes kirken lå på Christiania Torv (nå også kalt Hansketorget). Innviet i 1878 og revet i 1982.

Tekst: Karin Arnesen

Kilder: Digitalarkivet, Wikipedia.og stor takk til Nutta Haraldsen.