"Ut i solen - opp i trærne" med Inga Bjørnson

"Ut i solen - opp i trærne" med Inga Bjørnson

Publisert av Erik Odgaard den 22.09.20. Oppdatert 28.01.21.

«Ut i solen – opp i trærne!»

av Erik Odgaard, styremedlem

«Ut i solen – opp i trærne» var et utrykk mor brukte ofte da det var fint vær og en måtte benytte dagen til å komme seg ut i frisk luft.  Dette hadde hun fra Inga Bjørnson som ivret for at barn som vokste opp i Kristiania/Oslo, spesielt indre Oslo Øst, skulle få komme seg ut i skog og mark. Hvordan hadde det seg at dette utrykket nærmest kom som en refleks fra mor når det var fint vær? Og hvem var egentlig Inga Bjørnson? Hvorfra hadde dette uttrykket prentet seg inn hos min mor som var født i 1918 og vokste opp i Motzfeldtsgata 14?

Inga Bjørnson var en niese av Bjørnstjerne Bjørnson. Hun ble født i Kristiania i 1871. Som ung ønsket hun å gå teaterveien og tok prøver hos sin fetter, Bjørn Bjørnson, men det ble ingen suksess. Hun var gift to ganger, den andre gangen med skuespilleren Harald Stormoen. De fikk én datter, Guri, i 1901. De ble skilt etter noen år (før 1909 da Harald Stormoen giftet seg på nytt).

Foto: Smalgangen

Selv om Inga Bjørnson vokste opp i et borgerlig hjem på Bankplassen rett ved Christiania Teater, hos byfogd Peter Elias Bjørnson, ble hun tidlig opptatt av sosiale forhold i byen. For å bli bedre kjent med forholdene øst i byen og menneskene der leide hun et værelse i Smalgangen på Grønland. Hun ønsket å bo der over lenger tid, men måtte snart gi opp fordi datteren Guri fikk lus. Men opplevelsen og inntrykkene hun fikk fra dette oppholdet samt fra Oscar Braathens rikholdige persongalleri i hans fortellinger fra Østkantens arbeidermiljøer, ledet fram til en av hennes livsoppgaver; å arrangere sommerturer for barn i Oslo øst slik at de kunne få seg et pusterom fra gatene og de mørke bakgårdene og i stedet komme seg ut i naturen. Hennes motto var «Ut i solen». Dette var noe hun holdt på med i nærmere 35 år.

Hun startet med en tur til Frognerseteren med 159 barn og fortsatte med turer til forskjellige steder som for eks. Bygdøy. Hun fikk et eget kjælenavn «Inga Utflukt». Det finnes noen bilder av henne og barn på utflukt, bl.a. ett der hun er sammen med barn i Herslebs gate. Kanskje mor var med på en av disse turene eller at hun bare stod og så på de andre barna da de dro av sted? Uansett må Inga Bjørnson og hennes motto «Ut i solen» ha blitt et begrep også på Grønland og Tøyen i mors oppvekst.

Foto: Unger i Herslebsgate. Inga Bjørnson med svart hatt.

En annen av Inga Bjørnsons livsoppgaver var å starte et eget barneteater i 1920. Mange av våre kjente skuespillere begynte sin karriere på hennes barneteater, blant annet brødrene Henki og Lasse Kolstad, Harald Heide-Steen, Kari Diesen, Guri Stormoen (hennes datter) med flere. Kjell Bækkelund og hans bror Rolf ble også bragt fram i lyset av Inga Bjørnson.

Hun ivret også for at barn skulle komme på feriekoloni om sommeren. Å hjelpe eldre var en annen viktig beskjeftigelse for henne. Hun var tvers igjennom et sosialt og kulturelt engasjert menneske, et overskuddsmenneske. Hun døde i 1952.

         

Foto: Unger på utflukt med Inga Bjørnson i svart.

Hovedkilde: Norsk biografisk leksikon.