Referat historisk matvandring Grønland 17/6 2023

Referat historisk matvandring Grønland 17/6 2023

Publisert av Karin E. Arnesen den 03.07.23.

Lørdag 17. juli gjennomførte EGT historielag en vellykket matvandring sammen med Grønland Torg Senterforening!

Det var begrenset med plasser og vi hadde derfor påmelding. Alle plassene ble fylt opp og vi ble 21 personer totalt. Til tross for 31 grader, møtte alle opp, godt forberedte med vannflaske og solkrem i sekken. Vi gikk i skyggen så godt det lot seg gjøre og alle ble med helt til slutt. Historielagets sekretær, Marte Ofstad, holdt vandringen og startet på Helga Helgesens plass, der hun fortalte om Helgesens arbeid med skolekjøkken og ernæring hos arbeiderfamiliene på østkanten.

Deretter stoppet vi utenfor Olympen og så på det nye, blå skiltet på veggen. Vi ruslet videre til Tøyenbekken og hørte om søtsaker i Tøyengata. Alle fikk en seigmann da Kiellands Dropsfabfrikk ble nevnt. Det var nemlig her at Laban ble "født".

De nye serveringsstedene i Tøyenbekken ble også presentert. Asylet ble neste stopp, der Grønlands kirkes pridefrokost og Punjab Tandori fikk sin fortjente omtale. Så var det tid for en smakebit, og nyåpnede Afghan Darbar serverte tradisjonell mat fra Afghanistan, som falt i smak hos alle. Safi fortalte oss litt om afghansk mat og at alt ble laget etter gammel oppskrift. 

   

Vi ruslet videre til den gamle fiskebrygga og Olafiagangen der frukt- og grøntbutikkene i området var tema. Så fikk deltakerne nok en matbit, denne gangen Shawarma fra Shawarma house, som har fått toppkarakterer både i VG og Dagbladet. Den hjemmelagede sausen imponerte deltagerne, som var enige i at dette stedet måtte anbefales!

  

Så var det siste stopp, Grønlands Torg. Her ble det litt ventetid, siden Beirut Kebab har stor pågang. Marte benyttet tiden til å snakke om torgets historie før alle fikk falafel, laget etter en hemmelig familieoppskrift fra nettopp Beirut. Helt til slutt fikk alle smake på en bestselger fra Best konditori i Smagangen, en søt kokosmakron. Da hadde vi brukt to timer.

Takk til Grønlands Torg Senterforening for samarbeidet!