Referat fra medlemsmøte 23. mai 2023

Referat fra medlemsmøte 23. mai 2023

Dansehallen «Frysjuhall» i Grønland 7, og Frelsesarmeens første hovedkvarter i Norge, i Grønland 9, lå «skulder mot skulder» ved Grønlands torg. Kampen om sjelene - og om brennevinet, og dansen - var intens. Her blir det noen glimt fra kampens hete, i form av historier fra folk fra Enerhaugen, Grønland og Tøyen. Og fra Frelsesarmeen. En av Norges største «slagere», fra før grammofonens tid - «Tjukkmarjagutten» - handlet om en dans med påfølgende slag - nettopp her.

Les mer
JENTE fra 50- og 60-tallet og medlem av Oslo-Kvikk

JENTE fra 50- og 60-tallet og medlem av Oslo-Kvikk

Ja, hvordan var det å være JENTE på 1950- og 60-tallet? Vårt sportsengasjerte medlem Kari Berg Østberg gir dere her en glitrende god liten introduksjon til sitt liv og sin familiens liv på denne tiden. Her får dere Del 1 sammen med private bilder fra hennes album. Og dette livet var preget av idrett. Hun har lovet oss å skrive også hvordan det var å være KVINNE på 70-, 80- og 90-tallet både som medlem og tillitsvalgt. Det gleder vi oss til å høre mer om i Del 2.

Les mer
Stolpejakten 2023

Stolpejakten 2023

Nå er det tid for ut i solen og opp i trærne. Bli med på den populære stolpejakten i historielagets område - og så kan du samle poeng. Vi har inngått et samarbeide med stolpejakt-organisasonen og supplert dem med diverse historiske fakta. Ja det ble så mange forslag fra oss at det er nok for tekst til stolper neste år også.

Les mer
Referat byvandring og Arbeidermuseet 25apr2023

Referat byvandring og Arbeidermuseet 25apr2023

Det var kjølig, men opphold og 25 interesserte deltakere fikk vite mer om Arbeidermuseet som har 10-års jubileum av daglig leder Gro Røde. Deretter trakk vi utendørs og Bernt Bølviken, historiker og medlem av historielaget ledet oss over Beierbrua og Hjulafossen som suste under oss.

Les mer
Nytt Historiebrev 02/2023

Nytt Historiebrev 02/2023

I dette og neste nyhetsbrev blir det satt spesielt fokus på Tøyenområdet. Det blir artikler om Tøyen generelt, Tøyen hovedgård, Tøyen botaniske hage og ikke minst om Maria Schøller som kalte seg «Dame de Tøyen». Schübelers gate er liten, men mangler ikke historie. Idrettshistoriegruppa samler stadig mer materiale og denne gang er det fotball som gjelder, - del 1 og del 2 kommer i neste utgave. Det er intervju med nestleder og en artikkel om eiendommer i vårt område som det står strid om. Vil du printe ut finner du en pdf-fil nederst på siden.

Les mer
Likfunnet i Akerselva juni 1943 -oppdatert versjon

Likfunnet i Akerselva juni 1943 -oppdatert versjon

Dette er rent som en detektivhistorie fra virkeligheten. Våren 2021 la vi ut en historie om et likfunn i Akerselva i juni 1943. Funnet fikk store konsekvenser for Milorg Øst i Oslo der en rekke sentrale personer ble arrestert av Gestapo hvorav flere ble henrettet høsten samme år. To familier ble spesielt rammet av det som skjedde, begge med adresse Heimdalsgata 27B. Da forrige versjon av artikkelen ble skrevet, var det uklart hvem som hadde tatt livet av personen som ble funnet i Akerselva. Var det et mord eller en likvidasjon, dvs. en nødvendig handling for å kvitte seg med en farlig angiver? Høsten 2022 kom identiteten av den som stod bak likvidasjonen for dagen gjennom Eirik Veums bok om likvidasjonene utført av den norske motstandsbevegelsen under krigen. Forfatteren av artikkelen fra 2021, Erik Odgaard, ble også kontaktet av en nevø av den drepte som hadde mer informasjon om den avdøde. Les den oppdaterte (og trolig endelig oppklarte) versjon av saken. Det er en lang artikkel så vi har lagt til nederst på siden en pdf-fil du kan printe ut.

Les mer
Nytt Historiebrev 01/2023

Nytt Historiebrev 01/2023

Årets første nyhetsbrev er nå sendt alle medlemmene våre. Denne gangen blir et av dem, Arne Kristiansen, intervjuet. Du finner ellers en artikkel om Heibergløkka, litt om sport fra Idrettshistoriegruppa og hvordan det var å gå på skiskole på Ola Narr. I 1919 var det ildebrann på Grønland og selveste Edv. Munch ville forevige det. Litt mer gatehistorie - denne gang om Jens Bjelkes gate. Vi minner om de 5 fine artiklene om Rudolf Nilsen og nok et klipp fra Facebook-siden Tigerstaden. Du finner det også på hjemmesiden vår under NYHETSBREV. https://egt-historielag.no/nyhetsbrev/

Les mer
Medlemsmøte om Kvinner i vårt område 14. mars 2023

Medlemsmøte om Kvinner i vårt område 14. mars 2023

Denne gangen kombinerte vi årsmøte og medlemsmøte. Styreleder åpnet med å fortelle at vår kasserer Steinar Fløtberget var gått bort. Forsamlingen mintes han med1 minutts stillhet. Olav Fossbakken presenterte boken om Hersleb skole i anledning av 100-års jubileet og takket for samarbeide. Styreleder deltok på jubileums- og lanseringsmøte på skolen dagen etter. Deretter ble det 3 korte foredrag om kvinner som hadde bodd og virket i historilagets område.

Les mer
"Frøken-fotball" på Frogner

"Frøken-fotball" på Frogner

Fotball har de siste 100 årene vært en av de idrettene i Norge som har favnet bredest. I løypemelding 2023/01 skriver Idrettshistoriegruppa om dette, men hvor var kvinnene? Vi har funnet en morsom og interessant artikkel i medlemsavisen St. Hallvard til foreningen Oslo Byes Vel (de som setter opp de blå skiltene). Ellers var det nok mest vanlig at kvinnene i mange år i vesentlig grad sto for supporter-virksomheten i klubbene med kaffe- og matservering. Men se på fotball-jentene i dag - de imponerer.

Les mer
Medlemsmøte om trikken i EGT-området 14. feb. 2023

Medlemsmøte om trikken i EGT-området 14. feb. 2023

Johnny Vaaga kaller seg trikke-nerd og det med rette. Han tok oss gjennom nesten 150 år med trikke-historie og la spesielt vekt på hva som hadde skjedd i historielagets del av Kristiania/Oslo. Det gikk fort - i trikke-svingene - for å få med alt han hadde på hjertet. Men underholdende var det siden han i tillegg til trikke-fakta flettet inn Oslo- og EGT-historie hele veien. I tillegg har han gitt oss hele bildepresentasjonen og kopi av heftet han delte ut som filer vi har vedlagt nederst på siden.

Les merBli med i det ganske nye
Enerhaugen, Grønland og Tøyen historielag!

Enerhaugen, Grønland og Tøyen historielag representerer et svært interessant område historisk sett. Historien går helt tilbake til middelalderen og særlig handel og arbeiderklasse har satt sitt preg på bydelene. I dag er dette det mest mangfoldige stedet i Oslo, men det er store endringer på gang gjennom områdeløftet.

Historielaget ønsker å skape interesse for området vårt gjennom å løfte fram både gammel og ny historie.

Les mer og bli medlem


index sitemap advanced
search engine by freefind