KVINNE - 70-80-90-tallet. Oslo-Kvikk, tillitsvalgt

KVINNE - 70-80-90-tallet. Oslo-Kvikk, tillitsvalgt

26.10.23 14:05
av Karin E. Arnesen

Og hvordan var det å være KVINNE på 1970, 80- og 90-tallet som medlem av I.L. Oslo-Kvikk og tillitsvalgt i Osloidretten? Her kommer Del 2 av Kari Berg Østhus' betraktninger rundt dette sammen med en bred beskrivelse av hva som skjedde i perioden samt bilder fra hennes private album. Del 1 finner du også her på historielagets hjemmeside, en artikkel fra 14/5 2023. Takk til Kari for hennes verdifulle bidrag.

Les mer
Rudolf Nilsen. Del 1: Oppvekst

Rudolf Nilsen. Del 1: Oppvekst

28.11.22 00:00
av Karin E. Arnesen

Styremedlem Erik Odgaard har fordypet seg i arbeiderdikteren Rudolf Nilsen. Du kan glede deg til 5 artikler som forteller mange sider ved denne dikteren som levde og virket over en så kort periode, men som likevel har satt så dype spor etter seg. Han omtales, leses og synges også i vår tid, snart 100 år etter at han døde. Her kommer første del av historien.

Les mer
Nytt Historiesus magasin 2022

Nytt Historiesus magasin 2022

15.11.22 00:00
av Karin E. Arnesen

Historielaget er nå blitt 3 år gammelt og for magasinet "Historiesus" er det også 3. årgang. Her er et stort sortiment av interessante artikler som du kan hygge deg med i mørke kvelder. Og vi takker igjen redaktøren, Jørn-Kr. Jørgensen, og alt arbeidet han nedlegger som frivillig, samt alle de andre bidragsyterne og ikke minst annonsørene.

Les mer
Historiene må fortelles på nytt!

Historiene må fortelles på nytt!

08.11.22 00:00
av Karin E. Arnesen

Jørn-Kr. Jørgensen er redaktør for historielagets medlemsmagasin "Historiesus" som sendes ut i november. De to første årene var han i tillegg redaktør for nyhetsbrevene "Historiebrev" som kom ut hver måned. Varamedlem i styret er han også. Jørn er en mann som har skrevet hele sitt liv, men liker også å filosofere over livet og menneskene. Dette er en artikkel han har skrevet i boken "Notater" som kom ut i år. Vi synes dette lille notatet derfra passet godt inn i det historielaget og våre medlemmer er opptatt av.

Les mer
Nytt Historiebrev 05/2022

Nytt Historiebrev 05/2022

12.10.22 01:00
av Karin E. Arnesen

Du kan glede deg over praktfulle høstfarger ute og så kan du hygge deg meg artig historielesning inne. Nyhetsbrevet er nå sendt alle medlemmene våre. Denne gangen blir et av dem, Svein Stabekk, intervjuet. Du finner en litt mer inngående artikkel om Enerhaugen, litt om Jens Evensen fra Grønland, nabolaget til Sars’ gate, portnerboligene på Tøyen og klipp fra Facebook-gruppa Tigerstaden og andre Oslo-historier. Omtale av siste boken til Jørn-Kr. Jørgensen som er redaktør for magasinet vårt «Historiesus» hvilket er like rundt hjørnet.

Les mer
Holocaust i Lakkegata

Holocaust i Lakkegata

05.05.22 01:00
av Karin E. Arnesen

Sammen med Calmeyers gate i Hausmannkvartalet og Bjerregaards gate er Lakkegata blant de gater/veier i Norge som ble hardest rammet under det norske Holocaust målt i antall drepte. Høsten 1940 bodde det i alt 18 jøder i Lakkegata. 11 av disse bodde i Lakkegata 71, 6 i Lakkegata 15 A og den siste i Lakkegata 17. Bare den eldste av de 18, Sara Gordon i Lakkegata 71, unnslapp da hun led en naturlig død i 1941. Av de øvrige 17 var 16 med på deportasjonen av jødene med D/S Donau 26. november 1942 som skulle føre dem til Stettin og derfra videre til Auschwitz med tog. Den siste, en tysk-jødisk flyktning Edith Raphael, ble først sendt til Auschwitz tre måneder senere med skipet M/S Gotenland. Ingen av de 17 overlevde krigen – de fleste ble sendt rett i gasskammeret ved ankomst Auschwitz. Les den grusomme historien i artikkelen «Holocaust i Lakkegata» i Oslo om hva som skjedde med jødene som bodde eller på annen måte hadde nær tilknytning til Lakkegata under krigen på historielagets hjemmesider.

Les mer
"Vanlige folk" i Tøyengata - Olga og Jakob

"Vanlige folk" i Tøyengata - Olga og Jakob

20.02.22 13:06
av Karin E. Arnesen

Mine besteforeldre levde nesten hele sitt liv i det som gjerne omtales som Nedre Tøyen. De bodde i Tøyengata som vi følte lå hverken på Tøyen eller på Grønland, men simpelthen i Tøyengata. For oss var det et begrep i seg selv. Her forsøker jeg fortelle litt om deres lange historie og om et liv i gode, og ikke fullt så gode, dager. Men det var også et langt liv med stor kjærlighet til hverandre, familien og det området de levde i. Jeg tror mine besteforeldre og min familie var ganske typiske for menneskene som levde her på første halvdel av 1900-tallet.

Les mer
Nytt Historiesus magasin 2021

Nytt Historiesus magasin 2021

17.12.21 00:00
av Karin E. Arnesen

Historielaget er nå blitt 2 år gammelt og for magasinet "Historiesus" er det også 2. årgang. Det er mange artige artikler som du kan hygge deg med i julen. Og vi takker igjen redaktøren, Jørn-Kr. Jørgensen, og alt arbeidet han nedlegger som frivillig, samt alle de andre bidragsyterne og ikke minst annonsørene.

Les mer
ASYLET og Elias Kræmmer

ASYLET og Elias Kræmmer

26.02.21 00:00
av Karin E. Arnesen

Her på hjemmesidene våre finner du en litteraturliste under Lokalhistorie/Littertur og kilder. Det er bøker med emner fra våre områder eller om Oslo/Kristiania hvor områdene er omtalt. En av bøkene er ASYLET og som jeg nettopp har lest. Ikke nettopp verdenslitteratur, men du verden for artig lesning. Du finner litt mer om boken og forfatteren, Elias Kræmmer, her.

Les mer
"Grufulle hendelser i hovedstaden"

"Grufulle hendelser i hovedstaden"

07.01.21 18:25
av Erik Odgaard

Vi skal tilbake til 1884 hvor Eriks oldemor, Pauline Ruud, skriver nok et brev til sin mor. Dette er fra en periode hvor innflyttingen fra landsbygda til Kristiania eskalerte og det var viktig for mange å holde kontakten med de der hjemme. Oldemor Pauline gir oss innblikk i dagliglivet både i byen og der hun kommer fra. Man måtte flytte på bestemte dager og hun nevner at man ved arveoppgjør opplever at skifteretten skal ha et så høyt gebyr at det trolig blir lite til overs til arvingene. Og så forteller hun om det grusomme som skjer i byen. I tillegg skriver Erik om ulykkelig kjærlighet, "stortingsmadamen" og bakgrunnen for Ibsens "Per Gynt". Foto: Utsikt mot vest og Fjerdingen med Trefoldighetskirken i bakgrunn. Oslo Museum.

Les mer
Brev til jul fra Vahls plass 1893

Brev til jul fra Vahls plass 1893

11.11.20 18:31
av Erik Odgaard

Det har alltid vært viktig for mange og holde kontakten med familien. Ofte ble det ikke så mye tid til å sette seg ned for å skrive brev ellers i året, men til høytidene var det viktig å huske på hverandre. Her er julebrev fra Kristiania til Follebu skrevet av en pike på ti år som bl.a. kan fortelle om skøytebanen på Vahls plass, eller Rudolf Nilsens plass som den heter i dag.

Les mer
Bryllup i Fjerdingen 9. oktober 1881

Bryllup i Fjerdingen 9. oktober 1881

11.11.20 16:32
av Erik Odgaard

Vil du få et autentisk tidsbilde kan du lese i detalj om et bryllup for snart 140 år siden. Hvordan foregikk det? Turen til kirken, hva hadde de på seg, hva ble servert og ikke minst, hvilke gaver vanket det? Les brevet som bruden sendte til sin mor. Som så mange på den tiden var det ingen selvfølge å kunne delta når barna giftet seg.

Les mer
Snublesteiner - Familiene Jaffe og Gedanken

Snublesteiner - Familiene Jaffe og Gedanken

11.11.20 17:31
av Erik Odgaard

Også i vårt historielags område er det nedfelt mange snublesteiner. Det er minnesmerker overofrene for nazismen under andre verdenskrig. Deres liv berørte også våre forfedre. Her kan du lese historien om de to jødepikene Hanna og Lilly som bodde i Lakkegata/Jens Bjelkes gate, deres familie og deres skjebner. Mye materiale er nå blitt digitalisert og offentliggjort, og slik har historielagets styremedlem Erik Odgaard klart å rekonstruere en del av historien.

Les mer
Kampen Janitsjar - født på dagens Tøyen

Kampen Janitsjar - født på dagens Tøyen

28.05.20 14:46
av Terje Knudsen

Kampen Janitsjarorkester ble stiftet i Sigurdsgate 5 på Tøyen. Kampen Janitsjarorkester fylte 90 år 10.september 2019. Det ble stiftet 10.september 1929 av Rolf Letting og unge gutter fra området. Kampegutta har med sin stolthet og svingende musikkstil spredt glede i Oslo og resten av Norge i alle disse årene. Orkesteret fikk Oslo Bys Kunstnerpris 1995.

Les mer